Leuke dingen

Mijn favoriete bekende veganisten

Ik ben helemaal geen celebrity-freak, maar als ik van een bekende persoon hoor dat hij/zij veganist is, word ik daar altijd heel blij van. Ik voel dan altijd een (waarschijnlijk niet volledig terecht) soort verwantschap, vergelijkbaar met dat je je als linkshandige verwant voelt met Barack Obama of als rosse met Ed Sheeran. Ook vind ik het prachtig dat het grote publiek zo kan zien dat een veganist niet altijd bleek, mager en zielig is (fun fact: ik ken er zo geen enkele!)

Moby

Bron: PETA

Ik begin met ’s werelds bekende veganist: Moby. Hij is naast een fantastische muzikant ook een echte dierenrechtenactivist. Hij deelt zijn standpunten en argumenten met iedereen die het wil horen, leende zijn muziek aan de (harde) documentaire Earthlings en opende al verschillende restaurants. Oh en, als hij in Antwerpen is gaat hij eten bij Lombardia!

“I had the inevitable vegan period wherein I was the insufferable vegan who yelled at his friends every time they ate meat. But over time I realized that when I yelled at my friends they didn’t end up eating less meat, they just ended up getting annoyed with me and not inviting me to their parties. And maybe I’m selfish, but I like getting invited to my friends’ parties.”

 

Ellen Page

Bron: IMDB

Ellen Page was al een soort van mijn girl crush sinds To Rome With Love en Inception, maar nu ik weet dat ze vegan is, ben ik helemaal om. Op sociale media is ze heel openhartig over haar overtuigingen, waar ze zich niet enkel uitspreekt over de bio-industrie, maar ook over onderwerpen als homo-emancipatie, Trump en racisme. Wereldverbeteraars, ik kan er niet genoeg van krijgen!

“Why are vegans made fun of while the inhumane factory farming process regards animals and the natural world merely as commodities to be exploited for profit?”

 

 

Novak Djokovic

Bron: Sky Sports

Ook al heb ik zelf niet heel veel met tennis, van deze leeuw met 20 grandslamtitels op zijn naam ben ik fan. Al was het maar omdat hij het levende bewijs is dat je van plantaardig eten geen slappe mus wordt. Integendeel, Novak wijst zijn manier van eten aan als een van de redenen voor zijn succes. Sinds kort laat hij ook andere mensen proeven van zijn filosofie in zijn restaurant Eqvita.

“Do I stay away from family & friends who continue to eat animals, and who keep pounding in their philosophy that I need to eat some meat to get my protein? Well, I try to stay away from people who keep telling me to eat animal foods for the protein. I think there has to be mutual respect, and at least a respect for what I’m doing. So if you can respect me for being a vegan, then that’s okay.”

 

Natalie Portman

Bron: IMDB

Deze Oscarwinnares is uit dierenliefde al vegetariër sinds haar kindertijd, en voor haar gezondheid sinds enkele jaren ook veganist. Omdat ze tijdens haar zwangerschap koekjes at met eieren en boter, kreeg ze heel wat kritiek toegeworpen. Vreselijk onterecht, als je het mij vraagt. Natalie Portman noemt veganisme haar geheim voor een perfecte huid en promoot veganisme nu meer dan ooit. Perfect zijn hoeft niet om een verschil te maken, toch?

“Everyone has to find what is right for them, and it is different for everyone. Eating for me is how you proclaim your beliefs three times a day. That is why all religions have rules about eating. Three times a day, I remind myself that I value life and do not want to cause pain to or kill other living beings. That is why I eat the way I do.”

 

Joaquin Phoenix

Bron: IMDB

Wist je dat deze knapperd veganist is sinds hij 3 was? Dat hij de vertelstem is in de documentaire Earthlings (ja, die met de muziek van Moby)? Dat hij weigert om een kostuum te dragen – tenzij er geen wol in zit? Tja, voor mij kan hij niets meer verkeerd doen 😉

“It takes nothing away from a human to be kind to an animal.”

 

Lianne La Havas

Bron: Roarezine

Deze Britse soulzangeres met Jamaicaans-Griekse roots heeft álles: de stem, de looks en tonnen charisma. Toen ik haar voor het eerst live zag was ik meteen verkocht, en toen ik hoorde dat ze vegan was vond ik dat reden genoeg om mijn nieuwe blog naar een song van haar te vernoemen.

“Is your love big enough?”

 

Stevie Wonder

Bron: IMDB

De vrolijke Stevie Wonder, wie houdt niet van hem? Hij zegt dat plantaardig eten hem energie geeft en helpt het hem om er nóg knapper uit te zien, maar de belangrijkste reden voor hem is zijn bezorgdheid over het milieu. Hij zong er zelfs een liedje over!

“We have to be about making our planet more greener, the urban areas more sustainable for the children. We can’t just talk about it, we have to be about it.”

 

Jessica Chaistan

Bron: IMDB

Als ik roodharig was, zou Jessica Chaistan mij rolmodel zijn. Ze is charismatisch, knap en geweldig getalenteerd. Intussen is ze al meer dan 10 jaar veganist, en het lukt haar om daar heel gewoon en natuurlijk over te praten (dat lukt mij nog niet, ik heb steeds het gevoel dat ik mezelf moet verdedigen als iemand me erover aanspreekt ;)). Even geleden gaf ze haar moeder – die dankzij haar ook vegan werd – een foodtruck cadeau, zodat ze haar plantaardige kookkunsten met de wereld kan delen!

“It’s about trying to live a life where I’m not contributing to the cruelty in the world.”

 

Woody Harrelson

Bron: IMDB

Het verhaal gaat dat Woody veganist werd nadat een vrouw op de bus hem vertelde dat zijn acne veroorzaakt werd door een lactose-intolerantie. Hij besloot geen zuivel meer te eten, en daarna ook vlees, vis, eieren en de hele boel van zijn menu te schrappen. Intussen, zo’n 30 jaar later is zijn hele familie vegan en staat hij bekend als een van de meest sexy celebrity vegans. Ja hoor, daar bestaan lijstjes voor!

“We take so much care about what kind of fuel we put in our car, what kind of oil. We care about that more than the fuel that we’re putting in our bodies. It’s cleaner burning fuel.”

 

 

Josje Huisman

Bron: IMDB

Er zijn nog maar weinig inspirerende veganisten in België en Nederland. Ook al heb ik helemaal niks met K3 of ex-K3-leden, in de manier waarop Josje praat over haar transitie naar veganisme kan ik me helemaal vinden.

“Nadat ik de documentaires Before the Flood (van Leonardo DiCaprio!) en Cowspiracy had gekeken werd het me ineens duidelijk: ik wilde gewoon helemaal niet meer een schakel zijn in de vleesindustrie, op welke manier dan ook. Het voelt gewoon niet goed. Nu ik vier maanden verder ben kan ik me niet voorstellen dat ik ooit nog terug zal gaan naar mijn oude eetpatroon. Ik voel me fysiek en mentaal gewoon beter. Ik heb meer energie en ik voel me niet meer medeplichtig aan een systeem waar ik totaal niet achter sta.”

 

Ik ga het houden bij 10 personen, maar er zijn er nog véél meer! Denk maar aan Venus Williams (nog een tennisster), Liam Hemsworth (de knappe van Hunger Games), Morrissey (The Smiths), James Cameron (Titanic), Kate Mara (badass Zoe Barnes in House of Cards) en Al Gore (al kon die niet anders na alle kritiek op An Inconvenient Truth).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *